Nyár-nyár-nyár

VÉGRE ITT A NYÁR!

Vele együtt a meleg, a napsütés is megérkezett, aminek rettentően örülünk, de nem árt odafigyelni.

maxresdefault

Először is, a nagy melegben fontos a folyadékpótlás. Érdemes több részeltben elfogyasztanunk a napi víz adagunkat, nehogy abba a hibába essünk, hogy délelőtt, vagy éppen délután iszunk meg mindent, hisz a szervezetünknek egész nap, folyamatosan szüksége van rá. Kerüljük a cukros, édes italokat, nemcsak azért, mert egészségtelen, árt a fogainknak is, de a szomjunkat sem oltja. Aki nem szereti a natúr vizet, ízesítse friss gyümölcsökkel, mentával. Isteni! Illetve vigyázzunk a túl hideg innivalóval is, mert a nagy melegben könnyen megfázhat a torkunk.

70c461e77d5d8568858a3f20abdf6df6

Hőség ellen az autóban, vagy a lakásban automatikusan bekapcsoljuk a légkondicionálót. De nem árt vigyázni. Nagyon könnyen megfázhatunk. Soha ne irányítsuk magunkra, ne vegyünk nagyon alacsonyra a hőmérsékletet, illetve ne felejtsük el évente, a szezon előtt kitisztíttatni.

hot_summer_day

Fontos odafigyelni a napsütésre is. Az egyre erősödő napfény, egyre nagyobb százalékban tartalmazza a szervezet számára káros UVB sugarakat. Mivel bőrgyulladást és indirekt pigmentképződést indít el, illetve a túlzott napozás nagy mértékben felelős a bőr korai öregedéséért, ezért a bőrt védenünk kell. 11 és 15 óra között nem ajánlatos, egyre inkább tilos napozni, gyerekeket pedig direkt a nap egyik szakaszában se napoztassunk. Használjunk mindig fényvédős napkrémet. Kerülni kell a bergamott olaj tartalmú készítményeket, parfüm használatát, illetve a fényérzékenyítő gyógyszerek szedését, mert visszafordíthatatlan pigment-rendellenességet okozhatnak. Lehetőleg csak bevizsgált, kozmetikai cégek által forgalmazott napozószereket használjunk, illetve tartsuk be a napozás helyes szabályait. Leégni nemcsak akkor tudunk, amikor kifekszünk a strandon a pázsitra, hanem akkor is, amikor például többet, esetleg egész nap a városban mászkálunk, vagy kilógatjuk a kezünket az autóból, érzékeny bőrűek akár a ruhák kiteregetése alatt is. A napszúrásról pedig ne is beszéljünk. Illetve szemünk védelméről se feledkezzünk meg.

summer-skin_625x350_41428818295

Egyszóval, viseljünk mindig kalapot, sapkát erős napsütésben. Mindig használjunk napkrémet, hordjunk napszemüveget, sapkát, kalapot.

You-Must-Own-Amazing-Sunglasses-That-Will-Text-You-If-you-Leave-Them-Behind-cover-e1400763749480

Napon tartózkodás FONTOS szabályai

(melyek nemcsak arra az esetre szólnak, vagy nemcsak akkor érdemes betartani, amikor strandolni megyünk, hanem minden olyan esetre, amikor bőrünket érheti napsugár, akár munkába menet, teregetés, stb.)

  • FONTOS a fokozatosság, fokozatosan szoktassuk bőrünket a napsugarakhoz, és a mértékletesség, másfél óránál többet ne napozzunk
  • 11 és 15 óra között TILOS napozni! Ha mégis a szabadban szeretnénk tölteni ezt az időszakot is, akkor az tegyük árnyékban.
  • Mindig használjunk fényvédő termékeket, amit fél órával azelőtt kell felkenni a bőrre, mielőtt kimennénk a napra, mivel időbe telik, hogy beinduljanak a védekező folyamatok. Sokan akkor égnek meg, amíg lesételnák a strandra.
  • A bőr öregedéséért 80%-ban a napsugarak a felelnek.
  • Bőrünk összegzi az élete során elszenvedett károsodásokat, és NEM FELEJT! Ezért is fontos, hogy vigyázzunk a leégéssel.
  • Fontos a megszokottnál nagyobb mennyiségű folyadék bevitele a nyári időszakban.
  • Figyelnünk kell rá, hogy a víz felszíne visszaveri és megduplázza a napsugarakat.
  • Nem csak a bőrünket kell óvni, fontos, hogy viseljünk sapkát vagy kalapot, illetve megfelelő UV-szűrővel ellátott napszemüveget.
  • Amennyiben gyógyszert szedünk, mindig nézzük meg, hogy nem tartalmaznak-e fényérzékenyítő hatóanyagot, mert abban az esetben TILOS A NAPOZÁS!
  • SOHA ne fújjunk közvetlenül a bőrünkre parfümöt, bizonyos illóolajos készítményt, mivel a bőrre kerülve napfény hatására fokozott pigmentációt, sőt gyulladást is okozhat.

summer_fb_cover_by_writerfairy-d7gnl0e

Szép nyarat…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s