Oxigén és a bőr

Életképességünket a légzés biztosítja.oxygen_web

A tökéletes légzésnek a feltétele a megfelelő légzőszerv, a tökéletes keringés és idegi szabályozás, mely az agykéreg és a külvilág közötti kommunikációt biztosítja. Ezeknek együttes megfelelő működése biztosítja, hogy az oxigén eljuthasson a sejtekhez. Természetesnek vesszük, hogy lélegzünk, és az is egyértelmű, ha valamiért nem kapunk levegőt, meghalunk. Persze ez a két véglet. De miért gondoljuk azt, természetesen nem ennyire drasztikusan kisarkítva, hogy a bőrünk nem pont ugyan így működik? Hogy a bőrünknek nincs ekkora szüksége az oxigénre? Miért nem fontos, hogy nap, mint nap tegyünk valamit az arcunkért?

egeszseges-bor

A bőrünkben lezajló valamennyi folyamathoz szükség van oxigénre, mint például a hámképződés, melanintermelés, mirigyek működése, stb.

A hámsejtek életműködésének szempontjából a szöveti légzésen kívül a bőrlégzés is nélkülözhetetlen folyamat. A bőrlégzés tartós gátlása funkcionális zavarokat okoz, illetve az idő előtti öregedésért is Ő a felelős.

Túlzásba vitt alapozás-112550_2_big

Sajnos a nagyvárosok gázokkal szennyezett levegőjében kevés az oxigén, bőrünk szó szerint fulladozik. Sajnos nem ez az egyetlen dolog, ami gátolja a bőrlégzést. Ide sorolható a bőrfelszín tartós elszigetelése, „bevakolása” különböző kozmetikumokkal (erősen fedő alapozó, nem bőrtípusnak megfelelő hidratáló krém használata, stb.), a kórosan megvastagodott szaruréteg, vagy a faggyúval telített, átjárhatatlan szőrtüsző is. De az oxigén fogyasztás sajnos a korral arányosan csökken.

Az alábbi grafikon jól szemlélteti a bőr oxigén tartalmát a különböző életkorokban:

bor-oxigen-tartalma

Az oxigénhiány a szépség és az egészség szempontjából a hámréteg felső részére hat a legdrasztikusabban, és sajnos itt okozza a leglátványosabb negatív változást.

Mit okoz az oxigénhiány a bőrben?

 • A sejtek aktivitása csökken. (40 éves korunkra, amikor a bőr oxigén tartalma csak 60 %-os, a sejtek újjáépüléséhez már nem 28, hanem 40 nap szükséges.)
 • Korai sejtöregedés lép fel.
 • A bőr veszít rugalmasságából.
 • Az arcbőr sápadttá, viaszossá válik.
 • Egyre több ránc lesz látható.
 • A bőr megereszkedik.

oregedo-bor

A kutatóknak olyan új oxigén szállító anyagot kellett találni, amely kívülről képes oxigént szállítani a bazális réteg azon sejtjeihez, amelyek keringés révén már nem képesek elegendő oxigén felvételére. A Vietnámi háború idején amerikai tudósok kísérletezték ki a hemoglobin pótlására a perfluorokarbonokat, melyek kiválóan alkalmasak oxigén szállításra és amelyeket azóta a lélegeztető gépeknél is alkalmaznak. Ennek egyik változatát, a perfluorodekalint használja a kozmetikai ipar, mivel nagy az oxigén felvevő és megkötő képessége, így az oxigént a bazális réteg sejtjeihez képes szállítani. Ezen kívül az alábbi jótékony hatásai vannak a bőrre:

perfluorodecalin-3d-balls

 • Javítja a bőrlégzést, a bőr mikrokeringését, immunitását.
 • Fokozza a sejtek közötti energiaáramlást, anyagcserét.
 • Gyógyítja a sérüléseket.
 • Nyugtatja a bőrt.
 • Gyulladáscsökkentő.
 • Antiallergén.
 • Visszaállítja a bőr pH szintjét.
 • Eltávolítja a méreganyagokat.

A rendszeres oxigén és nedvesség ellátás, valamint a bőr önmegújító folyamatainak aktiválása által a megfelelő hatóanyagokban gazdag termékekkel stimulálhatjuk és feszessé tehetjük a bőr teljes szerkezetét, késleltethetjük a kis és mély ráncok kialakulását és bőrünk újra lélegezhet, fellélegezhet. Tegyünk minden nap a bőrünkért, lehetőleg professzionális, bőrtípusunknak megfelelő termékekkel és idővel arcunk hálás lesz érte, meg persze mi is, amikor tükörbe nézünk!!!

skincare-main

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s